Dramatik

RÄLS. Om två barn på en övergiven tågstation. Pjäsen baseras på autentiska brev som föräldrar instängda i Nazityskland skickat till sina barn som räddats till Sverige, men också på ett mötesprotokoll från ett av de nazistmöten som la grunden till förintelsen. Elisabeth Åsbrink har tidigare använt andra delar av brevmaterialet i boken Och i Wienerwald står trädenkvar.

Pojken och Det Sjungande Trädet. Om Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, deras känslige son Iván och Konsten och Verkligheten. Familjeföreställning.

Perkins – en monolog. Baserad på Johan Hiltons ”Monster i garderoben”.

Dr Alzheimer. Om minne, glömska, Dr Alzheimer själv och vår tid. I huvudrollerna en åldrande far och hans vuxna dotter. Rappt, roligt, svart.

Tre lager ljus – Om tre kvinnor i Vällingby och om välfärdssverige. Under arbete.

                                                                 *

Om RÄLS

På en tågperrong i februari 1939 stod två barn, Emil 13 år och Alice 11 år. De skulle tillsammans med 100 andra barn skickas till Sverige från ett Wien där förföljelsen av judarna blivit mer och mer våldsam. Emil och Alice kände inte varandra då, men nu möts de utanför tid och rum och talar om det liv som blev deras och de faktiska konsekvenserna av nazisternas idéer, tankar och handlingar.

Varje skena sjunger nu. Glassplitter finns, rester av våldet. Grus finns, det är alla dagar som hårdnade till vassa kanter. Brev finns som tyngd, som skuld, ensamhet, sorg och överlevnad. Hela Europa randas av räls, den går åt alla håll och leder ingenstans, den för människor mot sin död eller mot nytt liv. Allt som blänker är slitage.

Räls är Elisabeth Åsbrinks debutpjäs baserad på de autentiska brev som föräldrarna skickade till sina barn, men också på ett mötesprotokoll från ett av de nazistmöten som la grunden till förintelsen. Elisabeth Åsbrink har tidigare använt andra delar av brevmaterialet i boken Och i Wienerwald står träden kvar som gav henne Augustpriset 2011.

Trailer för föreställningen Räls av Elisabeth Åsbrink på Folkteatern Göteborg.

Regi: Erik Ståhlberg

                                                                 *

Sargade barn som vuxna Svenska Dagbladet

Nyansrikt drama ned i nazismens bråddjup Dagens Nyheter

Räls är full av fantastiska repliker, där historiska fakta och psykologisk gestaltning smälter samman till en berättelse som inte bara är gripande utan också ger stoff till funderingar om flyktingmottagandets tillkortakommanden när det gäller barn – inte bara för sjuttiotre år sedan, utan också idag. Tidskriften ALBA

RÄLSKulturnytt, P1

En allmängiltig berättelse om ensamkommande flyktingbarn / Borås Tidning

 

Trailer för föreställningen Räls av Elisabeth Åsbrink på Folkteatern Göteborg.

Regi: Erik Ståhlberg