Biografi

Elisabeth Åsbrink, född 1965, är en av Sveriges mest framstående facklitteraturförfattare. Hon har skrivit flera lovordade böcker om historiska och aktuella ämnen, och har nått en bred publik, särskilt med 1947 och Och i Wienerwald står träden kvar.

Åsbrink skriver på djupet om olika former av förföljelse, inte minst utifrån sin egen familj. Hennes far överlevde Förintelsen i Ungern, och hennes spanskjudiske morfar emigrerade till Storbritannien från Thessaloniki i Grekland, vars judiska befolkning nästan helt utplånades under andra världskriget. Historien om morfadern Vidal Coenca och om familjehemligheter som går genom generationer berättas i den självbiografiska romanen Övergivenheten, som bland annat översatts till italienska, tyska och polska. Vare sig Åsbrink skriver fiktion eller sakprosa kännetecknas hennes författarskap av stilistisk skicklighet, grundlig forskning och lyhördhet. Som författare står hon fri och är extremt lojal mot de ideal som vägleder henne: att söka sanningen, respektera människorna hon skriver om samt avtäcka förtryck och hyckleri.

Elisabeth Åsbrink nominerades till Augustpriset för sina tre första böcker och vann Augustpriset för bästa fackbok 2011 för Och i Wienerwald står träden kvar. Boken bygger på 524 brev skrivna till en pojke som skickades till Sverige 1939 av föräldrarna i Wien för att undkomma nazisternas förföljelse. 2014 tilldelades Åsbrink the Ryszard Kapuściński Award.

Boken 1947 prisades av Kungliga Vetenskapsakademien och har översatts till över 20 språk.

Orden som formade Sverige är en essäsamling där hon grundligt undersöker svensk självbild och avslöjar obekväma nationella sanningar och lögner längs med vägen. Boken har översatts till engelska av Åsbrink själv och kommer ut i Storbritannien med titeln Made in Sweden.

2022 utkom hon med en biografi över Victoria Benedictsson: Mitt stora vackra hat.

”En biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.”

  • 2017/2018 var Elisabeth Åsbrink ordförande för Svenska PEN.
  • Hon debuterade som dramatiker 2012 med pjäsen Räls och har sedan dess skrivit flera pjäser.
  • 2010 sommarpratade Elisabeth Åsbrink i Sommar i P 1.
  • Mellan 2000 – 2015 var hon anställd på Sveriges Television, där hon arbetade som redaktör med granskande journalistik på Uppdrag Granskning, och tidigare med Aktuellt, Rapport, UR Om Barn, Kulturnyheterna samt Uppdrag Granskning Kultur.
  • Sedan 1999 har Elisabeth Åsbrink producerat ett trettiotal program i SR Sommar i P1, bland andra artisten Björn Ulvaeus, skådespelarna Michael Nyqvist och Mikael Persbrandt, författarna Margareta Strömstedt, Lars Norén och Metallicas Lars Ulrich.

UTMÄRKELSER

2010 Jarl Alfredius stipendium
2011 Augustpriset för bästa fackbok för Och i Wienerwald står träden kvar
2013 Dansk-svensk kulturfonds kulturpris för Och i Wienerwald står träden kvar
2014 Ryszard Kapuściński-priset för litterära reportage för Och i Wienerwald står träden kvar
2017 Lettersstedska författarpriset
2017 Torgny Segerstedts Frihetspenna
2017 Årets Livräddare
2022 Lotten von Kræmers pris 

Elisabeth i San Francisco för att spela in Sommar med Lars Ulrich, Metallica. Maj 2016