Gloria
Gloria Ray var fjorton år när hon stoppades av beväpnade vita soldater från att börja på Little Rocks Central High School i Arkansas. Året var 1957 och delstatens guvernör vägrade att låta henne och ytterligare åtta svarta ungdomar att ta steget in på den helvita skolan. Den dagen tog min barndom slut, säger Gloria i dag.
Gloria Ray och de andra tonåringarna i The Little Rock Nine agerade utifrån Högsta domstolens beslut från 1954 där det slogs fast att segregation av svarta och vita barn i amerikanska skolor stred mot grundlagen. Arkansas motstånd var så starkt och våldsamt att president Dwight Eisenhower tvingades sätta in beväpnade elittrupper som dagligen eskorterade de nio svarta ungdomarna till skolan.
Händelsen blev en världsnyhet och en bricka i det kalla kriget, såväl som en chockartad exponering av rasismens Amerika. De nio ungdomarna i Little Rock Nine är numera ikoner i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.
Men priset var högt. De fick utstå trakasserier, dödshot och våld och deras föräldrar och syskon drabbades hårt, liksom de som stödde deras kamp för rättvisa.
Gloria Ray skulle senare gifta sig med en svensk formgivare och flytta till Sverige. Gloria är berättelsen om året som skulle förändra hennes liv, men också om den amerikanska rasismen och slaveriet den vuxit ur, oupplösligt förenade i historien om USA.
Ur Gloria. I rasismens skugga:
”När jag känner igen Gloria redan vid vårt första möte beror det på att jag känner min far och alla de andra jag mött som nätt och jämnt klarade sig undan Hitler, hans medbrottslingar och den tysta majoritet som betraktade hatets maktutövning utan att ingripa. Hos Gloria finns samma återhållna tillit till omvärlden, samma strängt disciplinerade smärta.
Nu sitter vi alltså mittemot varandra, två kvinnor med erfarenhet av vit makt. Jag är berättaren, hon är berättelsen. Detta är Gloria – och hon är Amerika.”
Gloria. I rasismens skugga av Gloria Ray Karlmark & Elisabeth Åsbrink publiceras i Sverige hösten 2024 (Bokförlaget Polaris).