Övergivenheten

Övergivenheten kritikerhyllad

 

”en mycket rik, lärd och gripande bok. Elisabeth Åsbrinks styrka har alltid varit att hitta enskildheter i det stora. Den lilla detalj som får oss att faktiskt förnimma historien så som den var. Övergivenheten tycks dessutom, efter att ståndaktigt ha prövat ett antal vägar fram, säga att jo då: så här disparat och utåtriktat kan faktiskt också autofiktion ta sig ut. För min del får den gärna göra det.”

Madeleine Levy i Dagens Nyheter

 

”en roman som fängslar och dröjer sig kvar. Det beror dels på att när Åsbrink slår an rätt ton gör hon det närmast virtuost, dels på att det finns en kraft i den här boken som tycks ohejdbar./…/ Hon letar efter minnen, spår av sin historia, medan sorgen och vreden över det undangömda, nedrivna och förstörda bultar i henne. Här genomsyras romanen frenesi, av lika hänförande som orubblig oförsonlighet.”

Therese Eriksson i Svenska Dagbladet

 

”Övergivenheten är en rik roman, allmänbildande och med ett starkt politiskt patos. Trots sitt tunga ämne emellanåt överraskande rolig. /…/ Övergivenheten gör sitt för att bekämpa historielösheten. Som en stridslysten krigare placerar den sig mitt i samhällsdebatten medan nya antisemitiska vindar blåser i Europa.”

Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten

 

Genom författarens ådror och i hennes poetiska prosa rinner en våldsam berättelse om människor som sorteras och rankats utifrån blodsband. Hon drar linjer mellan sin egen känsla av övergivenhet och förfäder som fördrivits och jagats sedan före den spanska inkvisitionen.”

Cecilia Djurberg i Aftonbladet