Elisabeth Åsbrink | Orden som formade Sverige
15840
page-template-default,page,page-id-15840,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Orden som formade Sverige

ORDEN SOM FORMADE SVERGE

Av Elisabeth Åsbrink

Utkommer i augusti 2018 på Natur och Kulturs förlag

 

När blev Sverige svenskt?  Och hur mycket av det ”typiskt svenska” ligger i själva orden, i språket, i uttryck som hörs varje dag? Kan någon ha semester i juli utan att citera Tomas Ledin och konstatera att ”sommaren är kort”?

Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Uttrycket är hämtat från de gamla landskapslagarna och utgör en appell för både rättssäkerhet och nationell enhet. Men hur svenskt är det?  I själva verket orden stulna rätt ur den danska Jyllandslagens ”Mæeth logh skal land byggas”.

Och kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade. 

I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. Och får man egentligen säga vad som helst ”i det här landet”? 

Orden som formade Sverige är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt.