Elisabeth Åsbrink | 1947
15791
page-template-default,page,page-id-15791,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

1947

Av till synes disparata händelser har Elisabeth Åsbrink skrivit fram berättelsen om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.

 

1947 har tilldelats det Letterstedska författarpriset 2017 av Kungliga Vetenskapsakademin.

 

”Det är lysande.”
Tidningen Vi

 

”En fascinerande och tankeväckande fresk över tolv månader i världshistoriens flöde. Språket och berättarskickligheten skapar historia som öppnar andra tankebanor än vetenskapliga analyser.”
Dagens Nyheter

 

”1947 är lika mycket lärorik historiebok som den är vacker och välskriven skönlitteratur. Läs den!”
Svenska Dagbladet

 

”Fantastiskt bra.”
SVT Gomorron Sverige

 

Nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok 2016.

Juryns motivering:

”Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker.”

 

1947 utkom hösten 2016 i Sverige, Danmark och Norge.

Under 2017 utkommer 1947 i Tyskland, Storbritannien, Australien, USA, Frankrike, Italien, Holland, Finland, Slovakien och Polen.